Egen el med ETC

Senast uppdaterad söndag, 28 oktober 2012 23:00 Skriven av Kerstin och Niklas

Miljögruppens besök på Egen EL.

Miljögruppen träffar Johan Ehrenberg på ETC Egen el.

Möte på Egen El/ETC:s kontor. Vi var ca 8 stycken från Kombo som medverkade.

Trevligt möte med prat om mycket olika grejer. Johan var mycket kunnig om inte bara olika sätt att producera el utan även om miljövänligt byggande. Viktigaste lärdomen från mötet är att det är solpaneler/solceller vi vill satsa på ifall vi ska producera vår egen el. De försök med vindkraftverk på tag som genonförts har inte varit framgångsrika, det går inte att bygga så att det inte blir vibrationer i huskroppen. Däremot går det att bygga vindkraft på egna stolpar, i Kina finns det exempel på hur de byggt vindkraftverk ovanpå lyktstolpar, men det skulle krävas väldig många vindkraftverk för att få fram samma mängd el som man kan få via solcellerna.

Viktigt att tänka på var också att inte ha egen elmätare från elbolaget då det kostar mycket att läsa av, elbolagen tar ca 200 kronor per proppskåp, vilket gör att man kan spara ca 10 000 kr i månaden på att bara ha en mätare från elbolaget. Istället kan man köpa egna elmätare så att man kan ha lite koll på hur mycket man förbrukar själv. Johan tror att mycket kring hur elbolagen fakturerar kan förändras i framtiden, bland annat tror han att det snart kommer att bli möjligt med kvittning, dvs att man kvittar det man producerar mot sådant man köper, istället för att köpa och sälja vilket är kostsammare.

Det gäller också att fundera på vilken typ av uppvärmning vi vill ha i huset. Lättaste, och rätt så miljövänliga alternativet, är att ha fjärrvärme. Andra alternativ, är bergvärme, som inte alltid fungerar så bra, och markvärme, som fungerar bättre. Man kan också ha kaminer, tex pyrolyskaminer med cirkulerande vattenkanaler.

Johan var också skeptisk mot passivhus som ofta byggs med mycket plastmaterial. Bättre att bygga hus i trä, som isolerar bra. Johan var osäker på om det fanns några flerfamiljspassivhus i trä i Sverige, jag trodde att det i alla fall finns ett i Kalmar, som jag ska kolla närmare på.

Mötet var mycket intressant och vi hoppas på att Familjebostäder kan vara intresserade av att ta in Johan som energikonsult vid byggandet vid huset så att allt blir rätt från början.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *