På besök i Tre Portar

 

Vi var 7 personer från studiecirkeln som besökte kollektivhuset Tre Portar i Skaprnäck onsdagen 18 april. Vi togs emot av Rasmus och Jamal, och bjöds på soppa och hembakt bröd i deras matsal. Matsalen var vacker med furubord och Malmstens Lilla Åland-stolar, inköpta av Svenska Bostäder tills inflyttningen 1988 – och de höll fortfarande! Leo (från Kombo) hade sin son Ivan med, och Ivan tittade på de andra barnen och sprang in i lekrummet intill matsalen där det fanns Fina saker att leka med.

 

Tre Portar har 65 vuxna och 53 barn fördelade på 52 lägenheter, inga ettor men 25 tvåor, 16 treor, 8 fyror och 3 femmor. Åldern på de boende sträcker sig mellan pyttebarn och över 80.

Vi tittade in i flera lägenheter, och slogs av den vänliga och gästfria atmosfären.

Vi tittade in i ateljén där det fanns en drejskiva för keramik, och en bastu som användes flitigt av de boende. Ivan klättrade i ribbväggarna i gympasalen där det också fanns kuddar att hoppa i.

Huset har genomgått en föryngring de senaste åren, ”det går i vågor” – flere har flyttat ut när barnen blivit stora och flyttat hemifrån.

I motsättning till Färdknäppen där symaskin, datorer, böcker och tidningar ligger framme i vardagsrummet, så hade inte Tre Portar ett riktigt vardagsrum, och det var heller inte aktuellt att ha dator framme- det hade precis varit inbrott i köket och en dator hade stulits därifrån. Att huset ligger vid Skarpnäcks Allé och de gemensamma utrymmena är i gatuplanet, gjorde att man inte ville skylta med ägodelar, och också för att inte locka till oönskade gäster. Men varje onsdag är det Öppet Hus för grannar och andra intresserade att äta med i matsalen.

Vi fick många intryck och var glada för att få komma – och har bjudit Tre Portar till Kombo på invigningsfest!

 Nästa studiecirkelträff är på Fenix tisdagen 15 maj kl 19-21 – läs kapitel 7 och 8 i boken som förberedelse! /mette

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *