VAD ÄR KOMBO?

Kollektivhusföreningen Kombo är en helt ideell förening med personer som önskar bo hyresrätt i kollektivhus. Föreningen bildades 2008 och sedan dess har tusentals ideella arbetstimmar lagts på att förverkliga denna dröm. Läs mer om Kombo här.

BLIR DET ETT KOLLEKTIVHUS?

JA! Nu byggs Kollektivhusföreningen Kombos hus på Hägerstensåsen i södra Stockholm. Projektet är ett samarbete mellan Kombo och Familjebostäder. Inflyttning sker sommaren 2021. Kontraktskrivning sker hösten 2020. Intresseanmälan sker under våren 2020. 

VEM FÅR BO I KOMBO?

Medlemmar i kollektivhusföreningen Kombo köar för lägenheter i vårt hus. Alla som vill kan bli medlemmar i föreningen. Läs mer om medlemskapet här.

HUR FÖRDELAS LÄGENHETERNA?

Medlemmar kommer erbjudas möjlighet att teckna hyresavtal i turordning utifrån den tid man varit medlem i Kombo.

Hyresavtalet skrivs med Familjebostäder och deras regler gäller för att bli godkänd att bli hyresgäst. Utöver det ställer föreningen Kombo en del krav. Läs om Kombos och Familjebostäders krav för att få teckna kontrakt här.

HUR FUNGERAR KONTRAKTEN?

Kombos lägenheter utgör en del av allmännyttan i Stockholm. Som boende har du ett förstahandskontrakt med Familjebostäder. Skillnaden mellan att ha ett kontrakt i Kombos hus med andra lägenhetsinnehavare inom allmännyttan är att du inte har tillgång till deras internkö. Boende i Kombos hus måste vara medlemmar i kollektivhusföreningen Kombo och acceptera våra stadgar och riktlinjer.

HUR MÅNGA LÄGENHETER HAR HUSET?

Huset kommer att ha 33 lägenheter och ca 300 kvadratmeter gemensamma lokaler. Huset har 7 våningar, samt nedre botten som utgörs av våra gemensamma lokaler. Våning 7 har förutom tre lägenheter även gemensamma takterasser och en gemensam lokal. Lägenhetsfördelningen ser ut så här:

1 rok, 26,5 kvm7 st
1 rok, 45,5 kvm1 st
2 rok, 60 kvm12 st
3 rok, 73,5 kvm7 st
4 rok, 90,5 kvm6 st

RITNINGAR hittar du här. 

VAD BLIR DET FÖR HYROR?

Tyvärr kommer det bli höga hyror, i nivå med annan nyproduktion i Stockholm idag, plus det faktum att lägenhetshyrorna även ska dela på hyran för kollektivets gemensamma lokaler.

Ungefärliga hyresnivåer per månad:

1 rok, 26,5 kvm8 000 kr
1 rok, 45,5 kvm10 000 kr
2 rok, 60 kvm12 000 kr
3 rok, 73,5 kvm14 000 kr
4 rok, 90,5 kvm16 000 kr

Utöver den egna lägenheten ingår i hyran tillgång till drygt 300 kvm gemensamma lokaler samt två stora takterasser. 

VAD FÖRVÄNTAS AV MIG SOM BOENDE I ETT KOLLEKTIVHUS?

Som boende i ett kollektivhus förväntas du vara aktiv i kollektivhusföreningen. Vad det innebär bestämmer de boende tillsammans genom husmöten. Kärnan i de flesta kollektivhus utgörs av det gemensamma matlaget, där man i grupper turas om att laga middag som räcker till alla boende i huset, oftas på vardagar. Utöver tillgång till gemensamt kök och matsal så finns ett antal hobbyrum där möjligheterna är oändliga. Din lägenhet är din egen, precis på samma sätt som i ett vanligt hyreshus. Som boende i Kombos kollektivhus förväntas du ställa dig bakom vårt visionsdokument, som du kan läsa här.